Ella 1.jpg

Inspirera och motivera

Goda handhygienvanor börjar tidigt i livet

Vikten av handtvätt

Frånvaro och sjukdom på grund av bristande hygien i förskolor och skolor är ett stort problem. Det påverkar inte bara lärarna och barnen, utan även föräldrarna som måste ta ledigt från jobbet. Det är en utmaning att nå ut med kunskapen till barn om hur viktigt det är att tvätta händerna för såväl föräldrar som för förskolan.

Handtvätt

Att tvätta händerna hjälper till att förebygga sjukdomar och är det bästa skyddet.
Det finns tre huvudtyper av smittspridning (bakterier och/eller virus) som man vill förhindra:
  • från händerna till – ögon, näsa, mun och öppna sår,
  • till en annan person antingen via direkt hand-till-handkontakt eller via indirekt hand-till-objekt-till-handkontakt,
  • från händer till livsmedel när man hanterar mat.

Torka bort bakterierna

När man tvättar sina händer har många ovanan att bara snabbt skölja händerna och sedan skaka av dropparna för att sedan gå därifrån. Om du kan lära barn från tidig ålder att torka sina händer tills de är helt fria från fukt, är det mindre troligt att de utvecklar dåliga vanor.


Att använda flytande tvål eller skumtvål och rinnande vatten tar bort en stor del av de flesta bakterier – speciellt när det följs av grundlig torkning. Att använda tvål och att skölja med vatten är också en effektiv metod för att reducera antalet virus på huden.


En fördel med pappershanddukar för engångsbruk är att bakterierna fastnar på handduken. Det är när bakterierna överförs till kroppens insida som sjukdomar kan inträffa.

Tips och råd
Utbildningsmaterial att ladda ner

Skriv ut Ladda ner