AmericanArtTatoo_rectangle.tif

Vassa nålar och mjuka papper

Spetsade djurben och aska har bytts mot sterila engångsnålar, spårbar färg och hygienmaterial från Tork. Tatueringskonsten har förvandlats såväl tekniskt som kulturellt. Den kroppskonst som för inte så länge sedan identifierade bäraren som sjöman återfinns idag på var och varannan svensk.

American-art-tatoo_article_image.jpgPå American Art Tattoo, Sveriges näst äldsta tatueringsstudio, visar Peter Damkjär Schmidt runt i de nyrenoverade lokalerna. Det är färgstarkt och fräscht, med tavlor som visar motiv från olika tidsepoker. Klassiska svalor, hjärtan och båtar på en vägg, komplicerade japanska koifiskar på en annan. Viljan att pryda kroppen är den samma, men de bilder vi väljer skiftar från år till år.

– När jag började tatuera professionellt gjorde jag tribaler hela dagarna. Det är ganska skönt att den trenden klingat av. I dag tror jag att många funderar lite mer innan de tatuerar sig och väljer motiv som har en personlig betydelse. Samtidigt söker sig allt fler skickliga illustratörer och konstnärer till hantverket, så tatueringarna blir bara bättre och bättre.

Det går inte att gissa vem som ska stiga in härnäst när dörren öppnas. Tatueringarna har kommit in i finrummet och kunden kan vara vem som helst.

– Jag har tatuerat Frölundas logotype på en bankdirektör, barnporträtt på mc-killar och rosor på poliser. Nu för tiden tatuerar sig alla slags människor, även äldre. Vår äldsta kund hittills är 84 år.

Den som är under 18 möts dock av kalla handen. Även om föräldrarna är med och ger sitt tillstånd.

– Vi är stenhårda. Du ska vara myndig och nykter annars blir det inget bläck.

Lika noga är studion med hygienen. I dag används sterila engångsmaterial och alla färger som finns i studion är alla EU-godkända och spårbara.

– Det här är något jag verkligen är intresserad av, berättar Peter. Jag har bland annat gått på seminarium med en överläkare inom infektion för att vara säker på att vi har de kunskaper vi behöver. Varje kund som går härifrån får med sig skötselråd för att tatueringen ska läka på bästa sätt och hålla för framtiden.

Omsorgen om hygienen och kunderna märks också i valet av Tork. På väggarna hänger centrummatat papper i svarta dispensrar och vid arbetsstationerna finns Tork Mjuk Tvättlapp som används direkt på huden.

– Under tiden vi tatuerar torkar vi hela tiden bort överflödig färg, vaselin och sårvätska. Det kan bli hundratals gånger. Har vi då inte ett mjukt material känns det snart som sandpapper. Tvättlapparna från Tork fungerar perfekt. De är mjuka och skonsamma mot huden, samtidigt som de suger upp färg bra utan att släppa ifrån sig fibrer.

New school, fotorealism, dotwork, biomechanical eller trash polka – tatueringstrenderna sprider sig med ljusets hastighet via instagram och svenskarna är snabba på att ta till sig det senaste.

– Våra utländska gästtatuerare tycker alltid att det är roligt att komma hit eftersom kunderna är kunniga och gärna gör stora, avancerade motiv. Idag är det inte ovanligt att folk lägger 50 000 kronor på en stor tatuering som de planerat länge.

En miljon svenskar är tatuerade och ingenting tyder på att trenden håller på att ebba ut. Tvärtom. Med allt skickligare konstnärer blir varje motiv möjligt att fånga på huden.

Tvättlapparna från Tork fungerar perfekt. De är mjuka och skonsamma mot huden, samtidigt som de suger upp färg bra utan att släppa ifrån sig fibrer.

Peter Damkjär Schmidt

Ägare, American Art Tatoo