Blå_Stjärnan_original.jpg

Handhygien bland tassar och klor

När man har patienter som lägger sig på golvet, tuggar på sina bandage och gärna rullar sig i allt som stinker - då gäller det att ha koll på hygienen. På djursjukhuset Blå Stjärnan finns handfat, tvål och produkter från Tork på alla rum och handesinfektion i varje hörn.

Halta hundar, krassliga illrar ochormar utan matlust. Varje år tar djursjukhuset i Göteborg emot cirka 35 000 besök. Hundar och katter är de vanligaste patienterna, men här blir även fåglar, gnagare och reptiler väl omhändertagna när de inte mår bra. Hit kommer fyrbenta rehabpatienter för att gå på rullband i vattentanken eller simma i bassängen, papegojor med värpnöd och sköldpaddor med sprucket skal. Skall, jamanden och väsningar ljuder mellan rummen. Små olyckor händer och torkas lika snabbt upp. Det är liv och rörelse överallt.

Veterinär Karin Nygren möter upp i förberedelserummet för operation. Hit, men inte längre, får vi röra oss utan byta om till sterila engångsrockar och hättor. Sedan tre år finns en hygienspärr just här, vilket har minskat spridningen av infektioner. – Det är inte helt lätt att efterleva hygienkraven på ett djursjukhus, för våra patienter kan bete sig ganska oberäkneligt. Dessutom har vi ett högt smittryck eftersom många djur som kommer hit är ordentligt sjuka, samtidigtsom vi har mycket kirurgi. Därför är det väldigt viktigt att vi kan bryta smittvägar.

I takt med den ökade uppmärksamheten kring antibiotikaresistens har kraven skärpts. I dag är det föreskrifter från Länsstyrelsen som styr en stor del av hygienarbetet. – Vi är mycket medvetna om riskerna med resistenta bakterier.

Här finns både en utarbetad hygienplan och certifierade hygienombud som ser till att rutinerna finns på plats. Sedan har vi egna detaljer för att minska riskerna, som att varje hund får ett eget koppel som sedan får följa med hem.

På djursjukhuset finns fasta rutiner för allt. Hur burarna spolas rena, torkas och desinficeras. Hur tvätt av filtar och kläder ska gå till. Disk av mat- och vattenskålar. Hur medicinska patienter hålls åtskilda från kirurgiska. Men viktigast av allt är handhygienen. – Det är med händerna det händer, brukar vi säga. Handtvätt, torkning och desinficering är enormt viktigt för att inte sprida smitta. Vi använder alltid handdesinfektion innan vi tar i något rent, annars riskerar vi att kontaminera materialet.

Trots det höga tempot och kraven på god handhygien finns det alltid utrymme att ge en nyvaken patient några tröstande klappar. Sedan är det dags att rengöra händerna igen. För sådan är rutinen på denna arbetsplats, där man garanterat blir utskälld varje dag.

Det finns alltid utrymme att ge en nyvaken patient några tröstande klappar.

Karin Nygren

Veterinär, Blå Stjärnan, Göteborg