Motocross - Rectangle.tif

Motocross – Sporten som kräver perfektion

Det är adrenalin blandat med spänning, doften av bensin i luften och en känsla av att någonting stort är på väg att hända. Det är en sport som är krävande, smutsig, hård och fylld med kalkylerande risker. Förarna behöver använda en speciell typ av intelligens, ta beslut under bråkdelen av en sekund, läsa av banan och veta hur hårt de kan pressa sina motorcyklar.

PG Hjortmarker reparerar motorcykeln för det svenska hoppet i det kommande världsmästerskapet: hans son Eddie. Han är en del av CEC S.I. Racing team, ett lettiskt team som tror på och arbetar med unga förare från Norge, Sverige, Lettland och USA. Eddie började med racing när han var sju år och fick sin första licens för 50cc – idag är han 20 år och ett stort namn i sporten. 
 
Teamet hjälper unga förare att växa med sporten och ger dem de bästa förutsättningarna i början av sina karriärer. "Tyska och nederländska team är numera topprankade, men Sverige var ett av de stora länderna i sporten för inte så länge sedan."
 
Mitt i denna machomiljö hittar vi Aleksandra Steinberg, teamledare, PR-ansvarig och ansvarig för sponsorer och alla praktiska uppgifter som till exempel transporter och scheman som gör att teamet presterar på högsta nivå. "Det finns alltid mycket att göra: ta tiden på förarna, lösa olika stora och små problem, hjälpa till med motorcyklarna under tävlingarna", säger hon. 
 
Efter varje tävling tas motorcykeln isär och varje del av motorn inspekteras, rengörs och torkas av. "Vi har alltid använt papper från Tork", säger PG Hjortmarker. "Under en lång tid använde vi den blå rullen, men nu testar vi ett vitt papper i två lager och det är fantastiskt. Det är superabsorberande och inte ens extremt klibbig bromsvätska är något problem."
 
"Motocross är en mycket dyr sport, vilket sporter som involverar mycket teknik vanligtvis är", säger Aleksandra Steinberg. "Vi är väldigt glada över att ha Tork som vår sponsor. Det är ett varumärke som tillhör ett stort och stabilt varumärke som stödjer och tror på oss. Vi är tacksamma för den hjälp och det stöd som vi får och det gör att vi kan fortsätta att arbeta med unga förare och att hjälpa dem att nå sin högsta nivå".

Det är superabsorberande och inte ens extremt klibbig bromsvätska är något problem.

PG Hjortmarker

Mekaniker för CES S.I. Racing team