Norwegian skiing team 1 Rectangle.jpg

Ett felskär och det är över

Det norska skidlandslaget skulle aldrig ha så bra glid om det inte vore för dessa människor.

De flesta av oss har förmodligen bara sett en skidtävling på TV, och från soffan ser det knappt jobbigt ut när skidåkarna far fram över snön. Men anledningen till att de kan åka så snabbt är mycket tack vare skidvärldens dolda hjältar – skidvallarna.
 
Beitostolen, Norge. Vi möter Knut Nystad, det norska landslagets vallachef. Hans team arbetar hårt i den specialtillverkade trailern – de förbereder sig för världsmästerskapen i februari 2015. Allting måste testas: greppet, glidet och vilka kemikalier som fungerar bäst tillsammans.
 
Höga förväntningar
 
Hans team börjar tidigt med förberedelserna. Och testerna är omfattande.
 
"De har en utmanande arbetsmiljö med många resor, långa arbetsdagar och höga krav på prestationerna". säger Knut.
 
Han fortsätter: "De norska skidåkarna förväntas dominera och vinna guldmedaljerna. Om inte det händer, som i Sotji, så kommer skidorna att vara en av de första sakerna som granskas."
 
Toppresultat kräver specialiserade team
 
En del av vallarna är direkt ansvariga för skidåkarna. Att bygga och upprätthålla en uppsättning av skidor och att testa och valla dem före tävlingarna. Chefen för greppet är ansvarig för att hitta rätt produkter – grundläggande valla, nya blandningar, metoder eller topping – för att garantera att skidorna har grepp när det är nödvändigt. Men de måste också ha glid, vilket chefen för glidet ansvarar för. Det är mycket jobb, så chefen för glidet arbetar med en assistent för att hitta de bästa metoderna, glidvallorna, puder och blandningarna.
 
Teamet är väldigt beroende av bra partner och material för att kunna leverera toppresultat. Att valla och rengöra hundratals skidor flera gånger under en säsong innebär mycket avfall om man inte använder sig av de bästa möjliga lösningarna. Med luddfria rengöringsdukar, våtdukar och pappershanddukar i monterade dispensrar vid arbetsstationerna, blir jobbet gjort på ett effektivt sätt. Och inte att förglömma att slippa röran med kemikalier och istället ha en hälsosam arbetsplats, även under de mest stressiga perioderna.
 
Så för att återgå till Nystad: Hela hans ansvar handlar om att organisera teamet för att garantera att de har de bästa förutsättningarna för att lyckas.
 
Oavsett resultatet – man vinner eller förlorar tillsammans.
 
Det norska skidlandslagets vallatrailer är utrustad med många produkter från Tork inklusive Tork våtdukar. Eftersom vallatrailern inte har egen vattenförsörjning använder vallarna våtdukarna för att tvätta och rengöra händerna, vilket gör arbetet enklare. 

Med luddfria rengöringsdukar, våtdukar och pappershanddukar i monterade dispensrar vid vallarnas arbetsstationer, blir jobbet gjort på ett effektivt sätt.

Knut Nystad

Vallachef för det norska längdskidåkningslandslaget