NewSCAOffice_ARCH_Original_5200x3500.jpg
Allmänt

Den moderna arbetsplatsens nya ansikte

2017/02/20

När man är ett världsledande företag inom hygienprodukter ligger moderna arbetssätt alltid nära. Så när SCA beslutade att företaget hade vuxit ur sina nuvarande lokaler i Mölndal, inleddes ett omfattande projekt. Frågan var: hur ska en modern arbetsplats se ut – idag och 20 år framåt i tiden?

Arkitektfirman RStudio togs in för att guida SCA genom den komplexa processen, och i samarbete med byggföretaget NCC gav man form åt SCA:s nya kontor i Mölndal centrum – en cirkelform för att vara exakt – 86 meter i diameter och med en yta på hela 25 000 
kvadratmeter. Och med 1 000 anställda som skulle byta till de nya lokalerna var det viktigt att få allt rätt.
 
”Målet var att skapa en byggnad som återspeglar SCA:s transparenta, men ändå innovativa stil”, säger arkitekt John R. Johanson. ”Resultatet är en ljus, öppen och välkomnande kontorsbyggnad med fantastiska designelement, som är inkluderande och öppen till omgivningen. Det finns gott om golvyta, men man upplever den inte som så stor eftersom den är utformad för att kännas allmän och personlig på en och samma gång.”
 
NewSCAOffice_ARCH_article_300x300.jpgUtmaningar lockar fram innovativa lösningar
I sin runda form inkluderar kontorsbyggnaden ytor med innergårdar på bottenvåningen vilket gör att ljuset kan lysa in på alla nivåer. Men det har funnits andra praktiska lösningar att fundera över under utvärderingsfasen. ”Vi har varit tvungna att fatta många olika beslut. Bara att flytta labbet var som att planera för 200 nya kök”, säger Birgit Porsö, Facility Manager på SCA. ”Vi hade också omfattande diskussioner om vilka material vi ville använda för att få en funktionell, hygienisk och inspirerande arbetsmiljö för alla.”
 
Utmaningarna har verkligen varit många. Tomten fungerar dessutom som ändstation med vändplats för två lokala spårvagnslinjer vars vagnar passerade under byggnaden var fjärde minut under hela byggtiden.
 
NewSCAOffice_ARCH_article_300x200.jpgMen vad tycker de anställda på SCA om sin nya arbetsmiljö?
Efter att ha flyttat in håller alla nu på att anpassa sig till det öppna kontorslandskapet och ett modernare arbetssätt. Känns det inspirerande och, framför allt, känns det som SCA?
 
”Jag var ganska ambivalent först.  Vi visste ju sedan en tid att en flytt var på gång och att vi skulle sitta i öppna landskap. Nu när vi är här känns allt så modernt, fräscht och socialt . Våra team sitter nära varandra vilket gör det
 mycket roligare att komma till jobbet”, avslutar Karin Ahlenius, Senior Product Manager för Tork.
 
Och så, som en tidig julklapp, stod den nya SCA-byggnaden – i all sin glans – redo att öppna sina dörrar i mitten av december. Christina Rydebrink, VD på SCA Hygiene Products Sweden, tycker att det är spännande att flytta in i enhelt ny byggnad: ”Här har vi allt vi behöver för en kreativ och dynamisk arbetsplats.”
 
Fakta / Det nya SCA-huset
NewSCAOffice_ARCH_e_letter_260x240.jpg
- 25 000 m² (varav 23 000 m² är kontorsyta och 2 000 m² är laboratorium).
- SCA-huset har sju våningar, fem för kontor och två för parkering.
- Två spårvagnslinjer vänder under huset.
- SCA-huset har byggts med fokus på hållbarhet genom miljöcertifiering BREEAM och Green Building.
- SCA-huset är utvecklat och byggt av NCC.
- SCA-huset är ritat av arkitektfirman Rstudio.
- Den inre miljön är skapad av Shape inredningsdesigners.
- Tork dispensrar och refiller har naturligtvis valts för alla toalettutrymmen, pentrys och för restaurangen. Dispensrarna kommer att vara anslutna till den digitala städtjänsten Tork EasyCube™ 
 
Fakta/ Tork EasyCube™
Tork EasyCube™ är en tjänst som samlar in realtidsdata från uppkopplade enheter så som dispensrar och besöksräknare.
Det är det nya uppkopplade sättet att hantera städtjänster som direkt sparar arbetskraft, ger besökarna en bättre upplevelse och personalen högre motivation.
Läs mer om Tork EasyCube

Tillbaka
Skriv ut Ladda ner