Food_truck_original.jpg
Allmänt

Urban livsstil ställer högre krav på offentliga toaletter

2018/05/08

Fler oroar sig över hygien i städerna. Ju större stad desto mer oro, visar en global studie. I storstäder oroar sig mer än hälften över bristande hygien. Den ökande urbaniseringen leder också till nya hygienvanor. Människors förväntningar på offentliga toaletter förändras, och de ställer högre krav på företag att leverera hygienlösningar.

Idag är världen mer urbaniserad än någonsin – 54 % av världens befolkning bor i städer. När städerna växer förändras även livet i dem. Arbetsdagen flyter ihop med fritiden, och det är inte säkert att man åker hem mellan jobb och fritidsaktiviteter. Offentliga toaletters roll förändras och blir mer än en plats för de mest basala behoven. 
 
- Idag spenderar vi mycket tid utanför våra hem, vilket har gjort offentliga toaletter till en slags frizon. De blir en salong för att fixa till sminket, omklädningsrum för klädbytet innan middagen, det uppenbara stället att tvätta händerna innan måltiderna – och mycket mer, säger Helena Taghizadeh, Produktchef för Tork på Essity. 
 
När fler människor lever livet utanför hemmet ställs högre krav på offentliga toaletter, oavsett om det är på flygplatsen, restaurangen, kontoret eller gymmet. Gästerna förväntar sig en viss standard på hygienprodukter, samt underhåll och städning. Genom att möta dessa behov kan företag knyta starkare band till sina gäster. Samtidigt riskerar de företag som inte lyssnar till dessa behov att väljas bort framför konkurrenter. Studien visar att 43 % har avstått från att äta på en restaurang på grund av det saknades produkter för hygien.
- Förändrade krav på hygien är en naturlig konsekvens av en ny urban livsstil, vilket syns mest bland unga under 40. De oroar sig mer än andra åldersgrupper över hygienen, säger Helena Taghizadeh. 
 
Food trucks är ett växande fenomen som idag är en naturlig del av många stadsmiljöer. Tillgängligheten och snabbheten passar den urbana livsstilen på språng, men många anser att bristande hygien är ett problem.  
 
- Street food äter man ofta med händerna vilket gör att hygien blir en avgörande faktor till var människor väljer att äta. 32 % har avstått från att äta street food på grund av bristande hygienprodukter som tvål, handdesinfektion och servetter, säger Helena Taghizadeh.  
 
För att undersöka hur bättre tillgång till handhygienlösningar påverkar street food-kunder utförde varumärket Tork ett pilotprojekt med en ”Soap truck”. Placerad vid en populär food truck-festival i Rio de Janeiro utrustades en truck med tvål och pappershanddukar, istället för mat. Effekten var omedelbar – en folksamling samlades direkt för att tvätta händerna innan de beställde mat vid luckorna bredvid.
 
3 tips för offentliga toaletter
Oavsett om det gäller en flygplats, restaurang, gym, köpcenter, eller kontor – fundera på tipsen nedan och hur du kan möta gästernas förväntningar på toaletterna.
 • Sätt dig själv i gästens ställe. Är det tillräckligt rent för att vilja ställa ned väskan på golvet? Är jag lika bekväm med att fixa håret här som jag är att tvätta händerna? Är det bekvämt? Är dispensrarna påfyllda? Möter det mina förväntningar?
 • Nöjd personal leder till nöjda gäster. Se till att toaletterna är lätta att hålla rena och att det är enkelt att fylla på dispensrarna.
 • Tänk på gästens alla sinnen när du utrustar toaletten. Känslan av tvålen och pappershanddukarna kan vara minst lika viktig som hur det ser ut. 
 
3 tips för food trucks
 • Se till att hygienprodukter finns tillgängliga för både personal och gäster. Försäkra dig om att kunderna vet att och var de finns ¬– det kan vara avgörande för om kunder väljer dig framför konkurrenter.
 • Håll en hög hygienstandard. Utrusta din truck med tillräckligt mycket produkter för att kunna tillgodose allas behov, och kom ihåg att ha en papperskorg för att hantera skräpet. 
 • Tänk på dina kunders behov före och efter köpet. De kanske vill tvätta händerna innan maten, eller kunna ta en extra servett medan de äter. 
 
Nyckelresultat från studien
 • 52 % av invånarna i storstäder oroar sig ofta för att bli sjuka på grund av bristande hygien, jämfört med 22 % av invånarna i mindre orter.
 • 4 av 10 har avstått från att använda en offentlig toalett på grund av bristande hygien och renlighet.
 • 7 av 10 anser att bristande hygien begränsar deras liv och har därför avstått från vardagliga aktiviteter, till exempel att resa med kollektivtrafik. 
 • 32 % har nyligen avstått från att äta från en food truck på grund av oro för hygienen.
 • 43 % har avstått från att äta på en restaurang på grund av det saknades produkter för hygien.
 
 
För ytterligare information, kontakta:
Helena Taghizadeh, Produktchef för Tork på Essity, 031-7460730, Helena.taghizadeh@essity.com 
 
Om studien
Det oberoende företaget United Minds utförde studien på uppdrag av Tork. Undersökningen planerades, bevakades, och analyserades av United Minds, och datan samlades in med hjälp av undersökningsföretaget CINT. Urvalet bestod av 15 530 respondenter fördelade på 15 marknader. Nationella kvoter användes för att säkerställa korrekt representation av ålder och kön. Datainsamlingen skedde mellan 20:e november och 4:e december 2017.

Tillbaka
Skriv ut Ladda ner