trainingandeducation_original.jpg
Allmänt

Ny virtual reality-app från Tork ska ge bättre handhygien i vården

2019/10/17

Hygien- och hälsobolaget Essitys varumärke Tork® lanserar Tork VR Clean Hands Training and Education - en virtual reality-app som riktar sig till vårdpersonal för att ge träning i handhygien. En undersökning som Essity nyligen genomfört i fem länder, däribland Sverige, där 1000 personer som arbetar inom vården har deltagit, visar behovet av detta. 80 procent av vårdpersonalen uppger att de skulle vilja förbättra sin handhygien, 60 procent skulle vilja att handhygien prioriterades högre på deras avdelning och 40 procent sa att de skulle vilja få bättre träning i handhygien. 

Korrekt utförd handhygien anses vara det absolut viktigaste för att förebygga och kontrollera vårdrelaterade infektioner inom vården. 
 
Undersökningsresultatet ger en tydlig signal till ledningen att de måste förbättra träningen i handhygien inom vården. För att möta problem relaterade till handhygien är Tork en av de första som lanserar en interaktiv träning med handhygiensimulering i virtual reality (VR). Den kostnadsfria VR-träningen är ett resultat av Essitys samarbete med världsledande handhygienexperter vid Infektionsprevention och kontrollprogrammet Universitetssjukhuset i Geneve och Medicinska Fakulteten, Geneve, Schweiz och sjukhus runt om i världen. I den virtuella appen väljer spelaren antingen rollen som sjuksköterska eller läkare i tjänst på en vårdavdelning. Spelaren tar hand om flera patienter och beroende på hur framgångsrik man är på att följa handhygienrutinerna, blir resultaten olika. 
 
Utbildning och träning i handhygien är något vi arbetar med kontinuerligt. Vad som är annorlunda och nytt med den här träningen i virtual reality, som vi varit delaktiga i att validera, är att man får direkt feedback på hur man presterar. För oss är det viktigt att handhygienträningen speglar verkligheten, men samtidigt är rolig att genomföra. Det ger ett bättre resultat, menar Maria Segertoft och Ulrika Engstrand, som jobbar som undersköterskor vid urologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götaland.
 
Tränings- och utbildningsprogrammet Tork VR Clean Hands har utvecklats för att göra träning i handhygien mer engagerande och inspirerande. Genom att ta på sig VR-glasögonen, gör sig användaren redo att starta ett nytt arbetspass på sin vårdavdelning. Även om deltagarna befinner sig i en virtuell värld, ställs de inför en rad verkliga situationer och övar på handhygien genom att använda sina egna händer. På detta sätt lär man sig snabbt de rätta handhygienrutinerna – både i den virtuella och i den verkliga världen.
 
”Bland vårdpersonalen uppger fyra av fem att de skulle vilja förbättra sin handhygien och de vill att den ska baseras på fakta och forskning. Vi har samarbetat med beteendevetare, universitetssjukhus och experter inom handhygien för att tillhandahålla en evidensbaserad virtual reality-app som bidrar till att omsätta teorin i praktiken", säger Jenny Logenius, Global Brand Innovation Manager på Essity.
 
Det kostnadsfria tränings- och utbildningsprogrammet Tork VR Clean Hands, erbjuder en konkret lösning för mer regelbunden och praktisk träning i handhygien där vårdpersonalen får öva på och förbättra var och ett av de viktiga momenten för handhygien.
 
 
Mer information om tränings- och utbildningsprogrammet Tork VR Clean Hands:
Allt som behövs är en VR-kompatibel smartphone, VR glasögon med en kontroll eller liknande för att styra spelet och Tork VR träningsapp. Appen är tillgänglig att ladda ner via AppStore och Google Play.
 
Hitta mer information om:

• Tork VR här
• Tork Clean Care här
• Undersökningsrapport vårdpersonal här
        Deltagande länder: Sverige, UK, USA, Tyskland och Polen.
• Ladda ner appen här eller här
 
 
För ytterligare information, kontakta:
Malin Herrmann, 0706-170855, malin.herrmann@essity.com 
 
Om Tork: Varumärket Tork erbjuder ett komplett utbud av produkter och tjänster inom professional hygiene för kunder inom allt från restaurang och vård till kontor, skolor och industri. Produktutbudet omfattar dispensrar, pappershanddukar, toalettpapper, tvål, servetter, avtorkningspapper samt programvara för datadriven städning. Tack vare den specifika kunskapen om hygien, funktionell design och hållbarhet har Tork blivit marknadsledande och hjälper kunder att tänka framåt och vara redo för utveckling. Tork är ett globalt varumärke som tillhör Essity och en engagerad samarbetspartner till kunder i över 110 länder. För mer information om de senaste nyheterna och innovationerna från Tork, gå till www.tork.se
 
Om Essity 
Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag som ökar människors välbefinnande genom produkter och lösningar. Namnet Essity är en sammansättning av de engelska orden essentials och necessities, nödvändigheter i vardagen. Vår hållbara affärsmodell sätter värdeskapande för människor och miljö i centrum. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 47 000 medarbetare och nettoomsättningen 2018 var cirka 118,5 miljarder kronor (11,6 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök www.essity.se.

Tillbaka
Skriv ut Ladda ner