SpringStyling_Original_5200x3500.jpg

Låt våren sätta färg på bordet

Det är inte bara god mat som lockar gäster till ett matbord. En inspirerande dukning bidrar i hög grad till den rätta känslan och atmosfären.

Hur dukar du då ditt matbord på ett elegant och enkelt sätt – och vilka är vårsäsongens rätta färger? Vi bad stylisterna Helena Strauss och Marie Delice att skapa en inspirerande vårdukning.
 
SpringStyling_article_250x400.jpgMed våren kommer ljuset och värmen. Och när naturen vaknar till liv igen vi vill omge oss med färg och grönska – i dekor och på middagsbordet. 
 
Vårens trender domineras av pastellfärger som rosa och ljusblått, främst i kombination med klassiskt vitt, säger Helena Strauss, stylist, inredare och grundare av företaget By Mildred. Där arbetar hon tillsammans med sin kollega Marie Delice med styling och inredningsdesign för tidningar och bloggar, men även med olika möbel- och inredningsprojekt.
 
- Basen för vår vårdukning är den vita Linstyle®-servetten. Den generösa storleken ger nya möjligheter, till exempel en elegant vikning som ger snygga menyhållare, säger Marie Delice. Och kombinerad med en mindre servett i färg – som den som vi använt här, i rosa toner och två olika färger – skapas en känsla av vår, med blommor och spirande kvistar. Den lilla servetten är perfekt att ha till hands medan den större kan ligga i knäet, säger hon.
SpringStyling_article_300x300.jpg
 
Som dekoration rekommenderar Helena och Marie blommor.
 
- Det är en enkel och smakfull dekoration på servetten – eller så låter du fantasin flöda. Ett bra tips är att följa ett färgschema som låter dig vara så flexibel som möjligt och samtidigt ge ett avspänt och elegant intryck. Eftersom färg påverkar hur vi upplever en måltid, är det en viktig faktor både i hur man presenterar maten och hur man dukar. Låt färgerna i dukningen spegla blommorna på bordet eller ta upp en ton från vårprimörer som sparris och vårlök, avslutar Helena.
 
SpringStyling_article_500x500.jpg

 Så här gör du en menyhållare med Tork LinStyle®

 1. Fäll ut servetten

 2. Vik upp 1/4 av servetten

 3. Vik en gång till

 4. Vik sidorna vertikalt, in mot baksidans mitt

 5. Stoppa i meny eller dekor i fickan på framsidan – voila!