Varannan kvinna önskar gratis mensskydd på jobbet

Varannan kvinna önskar gratis mensskydd på jobbet

2022-11-02
 
En Sifo-undersökning från Essity och Tork visar att hälften av alla arbetande svenskar tycker att Sveriges arbetsgivare bör erbjuda mensskydd på jobbet. Kvinnor är, av naturliga skäl, mest angelägna men även männen anser att det vore det rätta. Trots det har idag endast en av tio kvinnor tillgång till gratis bindor, tamponger eller trosskydd på sin arbetsplats.

– De flesta arbetsgivare bjuder på kaffe, mjölk, frukt och till och med fikabröd – och att det ska finnas sanitetsartiklar som tvål och pappershanddukar inne på toaletten är ju en självklarhet. Ändå är det så pass få som erbjuder mensskydd; trots att det är en något vi kvinnor inte direkt kan välja om vi ska konsumera, säger Oda Mustorp, varumärkesansvarig Libresse. 

Lanserar mensskyddsautomat för arbetsplatser 
För att möta behovet kompletterar Tork och Libresse utbudet av toalettpapper, pappershanddukar och tvål till toaletter med en Tork Libresse dispenser, en automat för mensskyddsprodukter. Till skillnad från andra, motsvarande lösningar så innehåller Tork Libresse dispensern inte bara tamponger utan även bindor och trosskydd från Libresse – så att alla kan hitta det specifika skydd de behöver.

– Många kvinnor får sin mens plötsligt och oväntat och att då ha snabb tillgång till mensskydd förbättrar deras upplevelse av arbetsmiljön avsevärt. Med den här produkten kan arbetsgivare enkelt göra stor och konkret skillnad för sina kvinnliga medarbetare, säger Oda Mustorp.

Ett jämlikhetsinitiativ för hamburgerkedja
Tidigare i år beslöt hamburgerkedjan Bastard Burgers att erbjuda sina anställda gratis mensskydd, som ett steg i sitt jämlikhetsarbete. Idag hänger en Tork Libresse dispensern med innehåll i form av bindor, trosskydd och tamponger från Libresse i personaltoaletterna på kedjans samtliga 64 restauranger.  

– Mottagandet har varit oerhört positivt bland våra medarbetare. Det känns väldigt fint att bidra till en enklare och mer bekväm arbetsvardag för våra kvinnliga medarbetare. Vi är måna om att vår personal trivs, vill stanna och ser en framtid med oss, därför är sådana här initiativ otroligt viktiga, säger Niclas Öberg, Human Resources Director på Bastard Burgers.

renee.jpg

Fakta om Tork Feminine LibresseDispenser: 

  • Arbetsgivare kan välja att köpa ett starterkit och får då tillgång till en dispenser fylld med totalt 128 tamponger, 150 trosskydd och 56 bindor från Libresse. 
  • Anpassade refillkassetter säkerställer att dispensern alltid är påfylld.
  • Samtliga artiklar är Svanenmärkta och dermatologiskt testade utan parfym
  • Kan monteras inne på toaletten för diskretion eller i det gemensamma toalettutrymmet för att bryta tabun.

Kontaktperson:

Rebecca Wendel
Brand Activation Manager Region North